Proces vrouw Muskens

Gepubliceerd op 7 september 2021 om 11:59

Tijd om te spelen

Soms is het goed tijd te maken voor nieuwe dingen, tijd te maken om te spelen en de ruimte te creëren voor creativiteit. Krijg ik dit jaar vanzelf, zomaar het niets, doordat de economie neer lag. Geen opdrachten voor kinderboeken, workshops en voorstellingen. Wat er voor me lag is tijd. En toen.......... was daar Vrouw Muskens. Tada! Een gastatelier die me de ruimte geeft om 3 maanden te gaan schilderen. Sinds 15 jaar doe ik toegepast werk. Tijd voor een onderzoek naar wat uit mijn handen rolt zonder doel van een toegepaste opdracht.

 

Een fijne ruimte, inspirerende mensen, papier, doeken, kleuren, kwasten en muziek. Inspirerend is dit is hart vervullend.

 

De periode zit er nu op van dit gast atelier. Dankjewel kunstenaars Lennard, Stijn, Karlijn en Niels. Mijn werk zet ik voort, nu met inlijsten van de werken, houd de site in de gaten, er komt een shop. Wie interesse heeft in grotere werken, bel me 0630044671 die komen niet direct op de site te staan. 

Proces van schilderen 

Een doel in deze periode was itproberen en herontdekken van technieken van schilderen. Ik startte met papier en karton, met kleur, potlood, krijt, verf en inkt. Op het begin tekende en schilderde ik figuratief,na een poos werden de beelden steeds abstracter. De figuratieve vogels worden lijnen, lijnen die door elkaar heen gaan, vliegen met dynamiek. Ergens zoek ik naar een gevoel van beweging in stilstaand beeld. Het geeft me rust. En het vertrouwen altijd in beweging te zijn en altijd en op ieder moment van gedachten te veranderen.

Het is een proces van durven om ruimte te laten om nieuew werk te laten  ontstaan. Fouten mogen maken en een afweging maken wanneer iets klaar is en wanneer het wat nodig heeft. Dat vond ik erg moeilijk. Vaak ging ik te ver, dan was het blijkbaar al goed en later niet meer in balans na mijn gevoel. Op zoek naar een oorspronkelijkheid, naar een gevoel in lijn en kleur. En dan heb je het eerste witte doek voor je neus, ik maakte op papier een heel fijn werk, abstract met veel kleur en spetters, deze kleuren ben ik gaan gebruiken op het eerste doek, veel roze, wat blauw geel en wit.

Een mooi proces wat in gang gezet is naar de toekomt, kom maar op.

 

Proces digitaal vrij tekenen

Vrijheid

Naast de tijd te besteden aan schilderwerk, laat ik me leiden door muziek in op de computer in een tekenprogramma. Ik geeft me elke dag, tenminste als mijn tekenscherm in de buurt is, de tijd om ca. 10 min. impulsief te tekenen. Zonder een idee wat het gaat worden, een proces van tekenen Ik blijf hangen in een gevoel van vrijheid. 10 jaar geleden kwamen daar andere beelden uit, toen ik een tijd vast zat en doodle. Ik kwam het tegen in mijn schetsboeken. Alle dieren en figuren zaten tegen elkaar aan, het voelt als een worsteling als ik er aan terugkijk. Op de opendag presenteerde ik hier een serie tekeningen uit. Die vrij in de ruimte hingen. 

 

Zie tekeningen op istagram https://www.instagram.com/miekedriessen__/

 

Hoe dit begon

Elke dag een tekening Twee jaar terug deed ik mee aan een art-festival in Breda, daar tekende ik live op muziek. Dit was fantastisch, dit zette me aan thuis te gaan experimenteren. Hier zie je een selectie van elke dag een tekening. Het tekenen van digitale dansende beelden, geïnspireerd op muziek. Heerlijk om mee bezig te zijn, een spel van loslat§en en beginnen zonder te weten waar de lijnen naar toe gaan. Wat sterk naar boven komt in het spel van de lijnen is een beweging naar contact.

 

Van gedachten veranderen

Als ik werk maak zonder dat ik erbij nadenk, zit er een soort oorspronkelijkheid en kinderlijkheid in onbewust maak ik vormen en dat worden weer wezens, dieren en planten die wel of niet met elkaar in contact gaan, ik zoek naar ruimte en ritme. Ik speel met de lijn, ik zet het neer en haal het weg, ik draai het om, ik spiegel het, ik maak het groter of kleiner, ik zet er iets bij. Hier toets ik het op een belangrijk geschenk en instrument in mijn leven. Het vermogen om van gedachten te veranderen. Wat ik ook doe en in welke situatie ik me ook bevind, ik kan altijd van gedachten veranderen. Als dit de vrije hand krijgt, kan ik door en kan altijd verandering plaatsvinden tot het evenwicht goed voelt. Het van gedachten veranderen in welke situatie dan ook raakt de kern van iets in mij, en iets in mijn verleden. 13 jaar terug zat ik thuis met een burn out, ik voelde me alleen en niemand mocht me alleen laten. Wel vreemd voor iemand die eigen baas is, leuke dingen maken als beroep heeft waarvan het werk geliefd is. Maar toch zag ik niet mijn eigen pad, en liet ik me invullen door alle impulsen om me heen. Heerlijk om nu wel op het pad te lopen, dat voelt goed, geaard, rustig en dankbaar. Ik heb sterk een behoefte om samen te zijn, dit te stimuleren en mensen samen te brengen, om te bewegen en te creëren, ik ben onrustig daarin. Misschien ook daarom dat ik niet 1 Foomp maak maar duizenden en waarom mijn beelden en tekeningen een beweging laten zien om tot elkaar te komen.

 

Laat me niet alleen

en plotseling besef ik dat mijn leven in een sleur van denken en doen terecht is gekomen voel ik me alleen, soms verlaten verlang ik naar verbondenheid, samenzijn waar kan ik weer van gaan sprankelen? de weg eruit is steeds dezelfde ik laat alle uiterlijkheden los ik doe iets wat aansluit op mijn innerlijke energie ik beweeg met mijn pen, potlood dans, speel... met iets wat voor mijn neus aanwezig is verwonder me en laat me verrassen hoe kleurrijk mijn innerlijk gevoel en weten zich ontvouwt elke dag opnieuw

 

ik ben er altijd “Kijk om je heen, beweeg naar elkaar toe, ontmoet elkaar, leer elkaar kennen, heb aandacht voor mens, dier en planten, de natuur, de aarde. We dienen ons meer persoonlijk te verbinden dan worden we allemaal een stukje lichter, wat blijer, wat minder overwerkt, geïnspireerd.  

 

Mieke Driessen

 

Opendag expo van de dansende tekeningen / risoprint A3

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.